صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

نهادهای حامی خبرنگاران: امارت اسلامی باید محدودیت‌ها علیه رسانه‌ها را بردارند

برخی از نهادهای حامی خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان، از حذف نام این کشور از ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها ابراز نگرانی کرده و از امارت اسلامی خواسته‌اند که محدودیت‌ها بر رسانه‌های افغانستان را بردارند.

برخی از نهادهای حامی خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان، از حذف نام این کشور از ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها ابراز نگرانی کرده و از امارت اسلامی خواسته‌اند که محدودیت‌ها بر رسانه‌های افغانستان را بردارند.

پیک‌آفتاب: مرکز خبرنگاران افغانستان، نگرانی ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها درباره وضعیت آزادی بیان در این کشور را به جا خوانده و تاکید کرده است که پس از حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان، خشونت‌ها علیه خبرنگاران و محدودیت‌ها بر رسانه‌های افغانستان افزایش یافته است.

کانادا و هالند، به عنوان روسای مشترک ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها روز گذشته ۱۸ نوامبر، اعلام کردند که عضویت افغانستان در این ایتلاف لغو شد. در بیانیه این ایتلاف آمده است: “پس از آن‌که امارت اسلامی قدرت را به دست گرفته است، وضعیت آزادی رسانه‌ها در افغانستان متاسفانه دیگر مطابق به تعهدات جهانی نیست. آن‌ها محدودیت‌های جدی بر آزادی رسانه‌ها وضع نموده‌اند و امنیت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها را به خطر انداخته‌اند.”

افغانستان از ائتلاف آزادی رسانه‌ها اخراج شد

مرکز خبرنگاران افغانستان در خبرنامه‌ای افزوده است که در جریان بیش از یک سال گذشته، حداقل ۲۴۵ رویداد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها به ثبت رسانده که این واقعه‌ها شامل بازداشت‌، خشونت فزیکی، تهدید و ارعاب، جراحت و حتی کشته‌شدن دو کارمند رسانه‌ای بوده است.

در خبرنامه آمده است: “مرکز خبرنگاران افغانستان از امارت اسلامی می‌خواهد که به تعهد خود مبنی بر قابل اجرا بودن قانون رسانه‌های همگانی و قوانین و مقرره‌های مرتبط (مصوب نظام جمهوری) عمل کند و ضمن احترام به رسانه‌های آزاد، محدودیت‌های اعمال شده بر رسانه‌ها و خبرنگاران را بردارند.”

براساس آخرین گزارش سازمان گزارش‌گران بدون مرز، طی حدود یک سال گذشته، ۲۱۹ رسانه چاپی، صوتی و تصویری در افغانستان از فعالیت باز مانده است. به گفته این سازمان، پیش از مسلط شدن امارت اسلامی بر افغانستان، ۵۴۷ رسانه وجود داشت، اما در حال حاضر تنها ۳۲۸ رسانه در این کشور فعال است.

از سوی دیگر، اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان نیز ضمن ابراز نگرانی از حذف این کشور از ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها، می‌گوید که نیاز است تا نهادهای بین‌المللی و حکومت امارت اسلامی برای حل مشکلات رسانه‌ها و خبرنگاران افغانستانی هم‌کاری بیش‌تر کنند.

مسرور لطفی، سخنگوی این اتحادیه روز شنبه ۱۹ نوامبر به رسانه‌ها گفت: “حذف نام افغانستان از سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی در قسمت آزادی بیان و رسانه‌ها، متاسفانه یک پیام خوب و خوش به جامعه رسانه‌ای افغانستان نیست، به خاطری‌که در این وضعیت قرار نگیریم، بارها از نهادهای بین‌المللی و امارت اسلامی خواسته بودیم که مطابق به برنامه‌های منظم حقوقی و حمایوی از جامعه رسانه‌ای پشتیبانی کنند.”

لطفی از مقام‌های امارت اسلامی خواست که نیاز است تا مشکلات موجود رسانه‌های افغانستان را در تفاهم با نهادهای پشتیبان خبرنگاران حل کنند.

افغانستان در ماه جنوری سال ۲۰۲۰، زمانی‌که حکومت پیشین افغانستان به رهبری محمداشرف غنی فراری، به تعهد جهانی در مورد آزادی رسانه‌ها متعهد شد، به عضویت ائتلاف جهانی آزادی رسانه‌ها درآمده بود.

امارت اسلامی از زمان به دست گرفتن قدرت در اگست سال ۲۰۲۱، محدودیت‌های جدی بر آزادی رسانه‌ها اعمال کرده‌اند که امنیت و رفاه خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها را به خطر انداخته است. تداوم آزار و اذیت، حملات و بازداشت خبرنگاران و محرومیت زنان از رسانه‌ها، منجر به از دست دادن سریع استقلال رسانه‌ها شده و زندگی خبرنگاران را به خطر می‌اندازد.

پیش از این، هیئت معاونت سیاسی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) روز دوم نوامبر، از افزایش بی‌سابقه خشونت علیه خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته بود که در بیش از یک سال گذشته، بیش از ۲۰۰ مورد نقض حقوق بشری علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.

این در حالی است که رسانه امریکایی فوربس روز پنجم نوامبر، براساس بررسی پارلمان اروپا گزارش داده بود که داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط کمیته حفاظت از خبرنگاران نشان می‌دهد که اکثر قتل‌های خبرنگاران بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ در ۱۱ کشور اتفاق افتاده است. بررسی پارلمان اروپا نشان می‌دهد که افغانستان در میان پنج کشوری قرار گرفته است که آمار بلندی از کشتار خبرنگاران را به خودشان اختصاص داده‌اند.

پارلمان اروپا: افغانستان پنجمین کشوری است که خبرنگاران در آن کشته شده‌اند

وزارت اطلاعات و فرهنگ: به تقویت رسانه‌های خصوصی متعهدیم

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x