صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

8 مارچ؛ نهادهای مدافع حقوق بشر: وضعیت زنان در افغانستان فاجعه‌بار است

هم‌زمان با هشتم مارچ؛ روز جهانی هم‌بستگی با زنان، نهادهای بین‌المللی حقوق بشری، از وضعیت وخیم زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و وضعیت کنونی را فاجعه‌بار خوانده‌اند. نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته که زنان در افغانستان با نابرابری شدید جنسیتی رو‌به‌رو هستند.

هم‌زمان با هشتم مارچ؛ روز جهانی هم‌بستگی با زنان، نهادهای بین‌المللی حقوق بشری، از وضعیت وخیم زنان در افغانستان ابراز نگرانی کرده و وضعیت کنونی را فاجعه‌بار خوانده‌اند. نماینده ویژه سازمان ملل در افغانستان گفته که زنان در افغانستان با نابرابری شدید جنسیتی رو‌به‌رو هستند.

پیک‌آفتاب: هدر بار، معاون مدیر بخش زنان دیده‌بان حقوق بشر امروز سه‌شنبه ۱۷ حوت، با نشر بیانیه‌ای به مناسبت هشتم مارچ، گفته است: “افغانستان تنها کشوری نیست که در آن حقوق زنان مورد حمله قرار می‌گیرد؛ اما سرعت و گستردگی از بین رفتن حقوق زنان در افغانستان هشداری به زنان در سراسر جهان است.”

هدر بار در حساب توییتر خود نیز با اشاره به اعلامیه طالبان در مورد روز جهانی هم‌بستگی با زنان، نوشته است: “افغانستان تنها کشوری است که دختران را بر اساس جنسیت از تحصیلات متوسطه منع می‌کند.”

نمایندگی ویژه سازمان ملل در افغانستان نیز با نشر بیانیه‌ای گفته که در روز جهانی زن، سازمان ملل در افغانستان در کنار زنان و دختران افغانستان ایستاده است، زیرا آن‌ها با عواقب بحران‌های متعدد هم‌راه با نابرابری و تبعیض جنسیتی ریشه‌دار، با شجاعت و استقامت روبه‌رو هستند.

در بیانیه هم‌چنین آمده است که زنان در افغانستان به طور نامتناسبی تحت تاثیر میراث درگیری هستند، علاوه بر خشک‌سالی و اقتصاد در حال فروپاشی که میلیون‌ها نفر را در افغانستان در بدهی و نیازهای بشردوستانه فرو برده است.

بیانیه به نقل از دیبرا لاینز، نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان گفته است: “همه در کشور تحت تاثیر بحران‌های کنونی قرار دارند، اما وضعیت زنان و به ویژه دختران نگران‌کننده است، زیرا حقوق و دست‌رسی آن‌ها به فرصت‌ها به طور فزاینده‌ای به چالش کشیده شده است.” او افزوده است: “چیزی که ما امروز در افغانستان شاهد آن هستیم یک بحران فاجعه‌بار است. همه در کشور از بحران کنونی متاثر شده‌اند.”

عفو بین‌الملل نیز از اعمال محدودیت‌های گسترده بر زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرده و در بیانیه‌ای به مناسبت هشتم مارچ، روز جهانی هم‌بستگی زنان، گفته است که باید اقدام جسورانه برای جلوگیری از نقض حقوق زنان روی دست گرفته شود.

عفو بین‌الملل افزوده که از ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ به این سو، محدودیت‌های گسترده و فاحشی بر حقوق زنان و دختران در سراسر افغانستان وضع و اعمال شده است. این نهاد می‌گوید: “به زنان گفته شده است که نمی‌توانند به محل کار خود بازگردند یا آزادانه و بدون هم‌راه مرد سفر کنند و نیز دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب محروم شده‌اند.”

عفو بین‌الملل افزوده است، سیستم هرچند ناقص که برای تقویت حفاظت از زنان در برابر خشونت مبتنی بر جنسیت شکل گرفته بود، از بین رفته است. به گفته عفو بین‌الملل، به رغم اعتراضات گسترده زنان در سراسر کشور، طالبان در پی تشکیل جامعه‌ای هستند که در آن زنان، شهروندان درجه دوم باشند. محدودیت سفر، نرفتن دختران به مکتب، محرومیت از کار و اشتغال از مواردی است که عفو بین‌الملل به آن اشاره کرده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز، وضعیت حقوق بشری شهروندان افغانستان را نگران‌کننده خوانده و گفته است: “رهنمودهایی وضع شده است که طی آن آزادی و حقوق اساسی زنان به شدت محدود شده و زنان تا حد زیادی به دلیل این محدودیت‌ها از کار بازمانده‌اند.”

شورای حقوق بشر سازمان ملل هم‌چنین در مورد بازداشت معترضان زن اشاره و تاکید کرده است که دادخواست این معترضان برای رعایت حقوق‌شان در افغانستان را به رسمیت می‌شناسند.

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x