صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

واکنش متحدان اطلاعاتی آمریکا به پیامدهای چت سیگنال؛ برخی خواستار درس گرفتن از این ماجرا شدند

نوشته: لکس هاروی و الکس استامباو-سی‌ان‌ان

در حالی که پیامدهای افشای جزئیات عملیات نظامی توسط مقامات ارشد آمریکایی در یک اپلیکیشن پیام‌رسان در واشنگتن همچنان ادامه دارد، رهبران دو متحد کلیدی اطلاعاتی آمریکا تأکید کردند که باید از این اتفاق درس گرفت.

مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، این موضوع را “یک مسئله بسیار جدی” خواند و گفت: “همه درس‌های لازم باید گرفته شوند.” از سوی دیگر، آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، این وضعیت را “قطعا نامطلوب” توصیف کرد.

روز دوشنبه، نشریه آتلانتیک گزارش داد که اعضای کابینه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، طرح‌های عملیاتی بالقوه طبقه‌بندی‌شده و اطلاعاتی درباره حملات این کشور در یمن را در یک گروه چت در اپلیکیشن رمزگذاری‌شده سیگنال (Signal) که تحت مدیریت دولت قرار ندارد، ارسال کرده‌اند.

دولت ترامپ اصالت این پیام‌ها را تأیید کرده اما توضیحی نداده که چرا مقامات ارشد اطلاعات مربوط به دفاع ملی را خارج از سیستم‌های طبقه‌بندی‌شده دولتی مورد تأیید، به اشتراک گذاشته‌اند.

یک مقام ارشد سابق اطلاعاتی به سی‌ان‌ان گفت: “آن‌ها هر رویه‌ای که برای حفاظت از اطلاعات عملیاتی پیش از یک حمله نظامی وجود دارد را زیر پا گذاشتند. ما شاهد یک فروپاشی کامل امنیتی درباره یک عملیات نظامی هستیم.” در حالی که این افشاگری‌ها احتمالا در پشت پرده باعث نگرانی‌هایی شده، متحدان آمریکا عمدتا در اظهارنظرهای خود محتاط بوده‌اند و واکنش‌های دیپلماتیک و سنجیده‌ای نشان داده‌اند، هرچند برخی از آن‌ها پا را کمی فراتر گذاشته‌اند.

واکنش متحدان اطلاعاتی آمریکا

ایالات متحده یکی از اعضای اصلی “پنج چشم” (Five Eyes) است؛ گروهی متشکل از بریتانیا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند که به طور گسترده اطلاعات را در یکی از نزدیک‌ترین همکاری‌های چندجانبه اطلاعاتی جهان به اشتراک می‌گذارند.

مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، در جریان یک کنفرانس خبری در هلیفکس، نوا اسکوشیا، پیش از انتخابات این کشور در ۲۸ آوریل، گفت که افشای احتمالی برنامه‌های حساس نظامی توسط مقامات ارشد آمریکایی، به این معناست که کانادایی‌ها باید “بیشتر مراقب خود باشند.”

او افزود: “ما از طریق پیمان پنج چشم، یک شراکت اطلاعاتی بسیار قوی با آمریکایی‌ها داریم. اشتباهات رخ می‌دهند، اما مهم این است که چگونه به آن‌ها واکنش نشان داده می‌شود و چگونه این اشتباهات اصلاح می‌شوند.”

کارنی ادامه داد:”مسئولیت من این است که برای بدترین شرایط آماده شوم، به تهدیدات جدید فکر کنم و ببینم که این تهدیدها چه معنایی برای کانادا دارند و چگونه می‌توانیم به بهترین شکل از کشورمان دفاع کنیم. بخشی از این پاسخ، اتکا بیشتر به ظرفیت‌های دفاعی خودمان و تصمیم‌گیری‌های مستقل‌تر است.”

روابط میان آمریکا و کانادا در ماه‌های اخیر دچار تنش شده است، به‌ویژه پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تهدید کرد که تعرفه‌های گسترده‌ای بر کالاهای کانادایی اعمال خواهد کرد و حتی این کشور را به عنوان “ایالت پنجاه‌ویکم” آمریکا ضمیمه خواهد کرد.

در همین حال، آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، در گفت‌وگو با شبکه ABC استرالیا گفت: “چنین اتفاقاتی گهگاه رخ می‌دهند، اما مسئله مهم این است که وقتی چنین چیزی اتفاق می‌افتد، بفهمیم که چرا رخ داده و اقداماتی را برای جلوگیری از تکرار آن انجام دهیم. آمریکا امنیت را بسیار جدی می‌گیرد و مطمئن هستم که آن‌ها به شکل مناسبی واکنش نشان خواهند داد.”

واکنش محتاطانه سایر متحدان

دیگر متحدان آمریکا از اظهارنظر صریح درباره این موضوع خودداری کرده‌اند حتی متحدان اروپایی که در چت‌های سیگنال به شدت مورد انتقاد قرار گرفته بودند.

بر اساس گزارش آتلانتیک، در این چت‌های سیگنال، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، پیش از حملات در یمن نوشته بود: “از اینکه دوباره مجبور به نجات اروپا هستیم، متنفرم.”

در پاسخ، پیت هگستث، وزیر دفاع آمریکا، نوشت: “من کاملا با انزجار تو از اروپا و مفت‌خوری آن‌ها موافقم. این واقعا “اسفناک” است.”

بایبا براژه، وزیر خارجه لتونی، در گفت‌وگو با سی‌ان‌ان، درباره این چت‌ها اظهار نظری نکرد و فقط گفت: “ما همه اشتباه می‌کنیم. گاهی این اتفاق می‌افتد.”

وزارت خارجه فرانسه نیز اعلام کرد: “ایالات متحده متحد ما است و فرانسه قصد دارد همکاری خود را با واشنگتن، سایر متحدان و شرکای اروپایی‌اش برای مقابله با چالش‌های فعلی، به‌ویژه در حوزه امنیت اروپا، ادامه دهد.”

در همین حال، سخنگوی کیر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، تاکید کرد که مشکلی در روابط لندن و واشنگتن وجود ندارد و گفت: “ما در زمینه امنیت، دفاع و اطلاعات، رابطه‌ای بسیار نزدیک با آمریکا داریم. آن‌ها برای سال‌ها نزدیک‌ترین متحد ما بوده‌اند و برای سال‌های آینده نیز همین‌گونه خواهند ماند.”

نخست‌وزیر نیوزیلند، کریستوفر لاکسون، از اظهار نظر در این باره خودداری کرد. با این حال، در یک نشست خبری در روز چهارشنبه، او در پاسخ به سوال یک خبرنگار محلی گفت که همچنان به اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا اطمینان دارد، اما درباره این موضوع خاص صحبتی نکرد.

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x