بسته ماندن مرز تورخم و وارد شدن خسارات میلیونی بر تاجران افغانستانی و پاکستانی
از روز شنبه هفتهی جاری تاکنون گذرگاه مرزی تورخم میان افغانستان و پاکستان به روی هرنوع رفت و آمد مسدود است و خسارات زیادی را بر تاجران هردو کشور وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری پیکآفتاب: مسوولان مرزی پاکستان امروز پنجشنبه، 9 حوت، اعلام کردند که بسته ماندن گذرگاه مرزی تورخم به روی وسایط باربری و مسافربری میان دو کشور، در ظرف نزدیک به یک هفته، حدود 12 میلیون دالر خساره به تاجران پاکستانی وارد کرده است.
این گذرگاه صبح روز شنبهی هفتهی جاری از سوی پاکستان بسته شد و مقامهای پاکستانی علت بسته کردن این گذرگاه را ایجاد برخی مواضع از سوی امارت اسلامی در مناطق “مورد مناقشه” عنوان کردند.
مقامهای مرزی پاکستان گفته اند که این خساره اهمیت این گذرگاه را در تجارت و اقتصاد منطقه نشان میدهد و افزوده اند که این وضعیت منجر به سرگردانی و ایجاد صفهای طولانی برای وسایط باربری و هزاران نفر و مسافران که از گذرگاه تورخم رفت و آمد میکنند، شده است.
در همین حال اعضای اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان و شماری از تاجران این کشور نیز میگویند که بسته ماندن گذرگاه تورخم به روی کالاهای آنها مشکلات زیادی را ببار آورده است.
اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان میگوید که همه ساله به دلیل برخی از تنشها میان پاکستان و افغانستان، دروازه را مسدود میکند واین بر روند تجارت تاثیر منفی میگذارد.
خان جان الکوزی، معاون این اتاق به رسانهها گفته: « نه تنها این که راه به روی هزاران مسافر وبیماران مسدود است، بلکه حدود دو هزار موتر باربری اموال تجارتی درهر دو طرف متوقف مانده، که این به هر دو طرف تاوان بزرگ میرساند، روزانه بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ موترباربری اموال تجارتی از گذرگاه رفت و آمد میکنند.»
وی میگوید که مسدود شدن دروازه نه تنها به بازرگانان زیان میرساند، بلکه برقمیت مواد بربازارهای هردوطرف نیز تاثیر میگزارد.
از سوی هم، وزارت صنعت و تجارت حکومت سرپرست افغانستان نیز میگوید که بسته ماندن این گذرگاه نه تنها بر تاجران افغانستانی ضرر وارد میکند بلکه بیشترین ضرر را در این فصل تاجران پاکستانی متحمل میشوند.
آخندزده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفته، افغانستان مسیرهای جایگزینی برای واردات و صادرات با کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس و کشورهای عربی از جمله قطر، کویت، عربستان سعودی، ایران، چین و هند در اختیار دارد. از این رو، مسدود ماندن این گذرگاه، بهویژه در شرایط فعلی که فصل صدور میوهجات پاکستان به افغانستان است، بیشترین ضرر را متوجه خود این کشور خواهد کرد.
در همین حال دو روز پیش هیات افغانستانی و پاکستانی نیز نشستی را به هدف بازگشایی دوباره گذرگاه تورخم راه اندازی کردند اما بدون کدام نتیجه، به پایان رسیده است.
مقامهای پاکستانی گفتند که در حال حاضر نیز رایزنیها برای بازگشایی دوباره این مسیر میان دو طرف جریان دارد.
این اولین بار نیست که گذرگاه تورخم میان افغانستان و پاکستان بسته شده است، پیش از این نیز این گذرگاه روزها به دلیل تنشها میان دو کشور بسته مانده و اکثر کالاهای تاجران که میوه خشک و سبزیجات بوده، در دو سوی مرز از بین رفته است.
گذرگاه تورخم از سوی پاکستان برای چهارمین روز متوالی بسته است