عضویت اندونزی به بریکس را به چند قطبی سوق می دهد
پیک آفتاب:براساس گزارش های بدست آمده از شبکه خبری دویچه وله، اندونزی روز دوشنبه به طور رسمی به عضویت بریکس درآمد و بزرگترین اقتصاد جنوب شرقی آسیا و پرجمعیت ترین کشور منطقه به این بلوک پیوست. بریکس با افزایش اعضای جدید خود، اکنون به دنبال تقویت شهرت خود به عنوان جایگزینی برای گروه ۷ (متشکل […]
پیک آفتاب:براساس گزارش های بدست آمده از شبکه خبری دویچه وله، اندونزی روز دوشنبه به طور رسمی به عضویت بریکس درآمد و بزرگترین اقتصاد جنوب شرقی آسیا و پرجمعیت ترین کشور منطقه به این بلوک پیوست. بریکس با افزایش اعضای جدید خود، اکنون به دنبال تقویت شهرت خود به عنوان جایگزینی برای گروه ۷ (متشکل از اقتصادهای بزرگ به رهبری آمریکا) است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اندونزی«رولیانسیا سومیرات،» به دویچه وله گفت: ما چندین بار تکرار کردهایم که بریکس یک پلتفرم مهم برای اندونزی در جهت تقویت همکاری جنوب-جنوب و کسب اطمینان از این است که صداها و آرمانهای کشورهای جنوب جهانی به خوبی در فرآیندهای تصمیمگیری جهانی ارائه میشود.
به گفته این سخنگو، جاکارتا متعهد به مشارکت در برنامههای مورد بحث بریکس، از جمله تلاش برای ارتقای انعطاف پذیری اقتصادی، همکاریهای فناورانه و سلامت عمومی است.
رئیس جمهور پیشین اندونزی«جوکو ویدودو» از ورود کشورش به بریکس در سال ۲۰۲۳ امتناع کرد و گفت که جاکارتا هنوز در حال بررسی مزایا و معایب عضویت در بریکس است و نمیخواهد در این امر عجله کند. اما پرابوو سوبیانتو رئیس جمهور جدید که به عنوان برنده انتخابات سراسری سال ۲۰۲۴ مشخص شد، چنین نگرانیهایی ندارد.
هرچند تغییر در جاکارتا چیزی فراتر از یک تغییر ساده دولت است. با توجه به اینکه نظم جهانی تحت رهبری غرب از نظر سیاسی دچار مشکل و به دلیل آشفتگی اقتصادی و جنگ در اوکراین و خاورمیانه تضعیف شده است، کشورهای جنوب جهانی به طور فزایندهای مایل به نزدیک شدن به پکن و مسکو هستند و خطر خشم واشنگتن را به جان میخرند. بیش از ۳۰ کشور، از جمله کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند تایلند، مالزی و ویتنام، اکنون برای عضویت در بریکس یا ابراز علاقه کردهاند یا به طور رسمی برای عضویت در این گروه درخواست دادهاند.
تکامل بریکس به یک بلوک ژئوپلیتیکی بزرگتر متاثر از ظهور چین به عنوان یک نیروی اقتصادی و سیاسی جهانی بوده است. دولت چین به طور مرتب خواستار یک نظم جهانی «چند قطبی» و یک زیرساخت امنیتی و مالی است که تحت سلطه و در انحصار آمریکا نباشد. اعضای بریکس اغلب در مورد تسلط جهانی دلار آمریکا و نیاز به چارچوبهای مالی جایگزین بین کشورها بحث میکنند.
از نظر دیپلماتیک، بریکس به عنوان نمادی از این چشم انداز چندقطبی در حال ظهور برای چین و روسیه مهم است، به طوری که مجمع ۲۰۲۴ به میزبانی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نشان داد که مسکو با وجود تحریمهای غرب هنوز دوستان زیادی در سراسر جهان دارد.
سخنگوی جدید وزارت امور خارجه چین، در واکنش به تصمیم اندونزی در پیوستن به بریکس، از این کشور جنوب آسیا به عنوان یک «کشور بزرگ در حال توسعه و یک نیروی مهم در جنوب جهانی» تمجید کرد.
با این حال، ذکر این نکته مهم است که بریکس به طور آشکار یک کانون ضد غربی نیست. اندونزی، درست مانند هند به عنوان یکی از بنیانگذاران بریکس، از روابط خوبی با کشورهای غربی برخوردار است و بعید است که در رویارویی ژئوپلیتیکی بین ایالات متحده و رقبای آن طرف کسی را بگیرد.