صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

شورای حقوق بشر سازمان ملل: افغانستان در یک سال گذشته با بدترین بحران انسانی مواجه بوده است

شورای حقوق بشر سازمان ملل وضعیت حقوق بشر در افغانستان را با تمرکز به گزارش رویدادهای یک سال گذشته، مورد بررسی قرار داد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل وضعیت حقوق بشر در افغانستان را با تمرکز به گزارش رویدادهای یک سال گذشته، مورد بررسی قرار داد.

پیک‌آفتاب: 51مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل روز گذشته 12 سپتمبر، در شهر جینوا برگزار شد. کارشناسان و شرکت‌کنندگان، وضعیت حقوق بشری افغانستان را نگران کننده توصیف کردند.

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان گفت که زمام‌داری طالبان در افغانستان در یک‌سال گذشته، مملو از موارد نقض حقوق بشر بوده است. او هشدار داد که اگر جهانیان دست به کار نشوند، وضعیت بدتر خواهد شد.

بنت، گزارش یک‌ساله خود را در این نشست به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارایه کرد. او در بخشی از سخنان خود گفت: “با تاسف گزارش می‌دهم که ازحدود یکسال به این سو که ماموریت من آغاز شد، وضعیت حقوق بشر در افغانستان بدتر شده است. افغانستانی‌ها دریک بحران حقوق بشری گیرمانده‌اند که جهان در رسیدگی به آن ناتوان به نظر می‌رسد. نقض جدی حقوق زنان و دختران، سرکوب انتقام‌گیرانه مخالفان ومنتقدان و محدود ساختن آزادی بیان از سوی طالبان، نمایان‌گر یک حاکمیت استبدادی است. این بحران به توجه دوام‌دار این شورا نیاز دارد.”

بنت انتقاد کرد، روشی را که طالبان با زنان اختیار کرده است، درهیچ کشور جهان وجود ندارد. وی طالبان را به سرکوب قاضیان نظام گذشته و قتل و اذیت مردم درمناطقی که جبهه مقاومت فعالیت می‌کند، متهم نمود.

گزارش‌گر ویژه سازمان ملل گفت، طالبان باید تعهدات خود با جهانیان و مردم افغانستان را جامه عمل بپوشانند و جهان نیز باید مسئولیت خود را در قبال افغانستان ادا کند و نگذارد که بحران کنونی بدتر شود.

طالبان در واکنش به اظهارات ریچارد بنت، آن‌را مغرضانه و دور از واقعیت خواندند. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در توییتی نگاشته است :”گزارش ریچارد بنت، نماینده سازمان ملل متحد درباره حقوق بشرمغرضانه و دور از واقعیت‌ها است. وی در گزارش خود از صدها پیش‌رفت که دریک‌سال گذشته در افغانستان صورت گرفته، چشم پوشی می‌کند و به چند مورد مشخص با برداشت و معلومات نادرست اشاره کرده است.”

از سوی دیگر، چند تن از زنان فعال و مطرح در امورسیاسی افغانستان نیز در این نشست صحبت کردند. از جمله محبوبه سراج با شدت از طالبان انتقاد کرد. وی گفت که طالبان نقش زنان در جامعه را عملاً حذف کرده‌اند و جهانیان نیز صدای زنان افغانستان را نمی‌شنوند.

او چنین تصریح کرد: “امروز حقوق بشر هیچ در افغانستان نیست. این بسیار تعجب‌آور است. حقوق بشر خصوصاً حقوق زنان. من در سرک‌های کابل گشت‌وگذارمی‌کنم، طالب می‌آید به من نگاه می‌‎کند، ولی مرا نمی‌بیند. نه تنها من، بلکه با همه زنان کشور چنین روش دارند. ما اصلاً وجود نداریم. ما حذف شده‌ایم. آیا می‌دانید وقتی‌که حذف شوید، چه معنی دارد؟”.

از سوی دیگر؛ نصیراحمد اندیشه، نماینده افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل تلاش‌های جامعه جهانی در رسیدگی به بحران و نقض حقوق بشر در افغانستان را کُند خواند. او افزود: “ناکامی شورا در پاسخ به بحران در افغانستان به این معنی است که نقض جدی حقوق بشر با انتخاب و رغبت صورت می‌گیرد. این‌که این شورا به یک مجمع تبادل کلمات بدون عمل تبدیل شده است. این جایی است که به منافع یک جانب نسبت به احترام بین‌المللی به حقوق بشر ترجیح داده می‌شود.”

با برگشت طالبان به قدرت در 15 اگست سال گذشته، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه ادامه آموزش دریافت نکرده‌اند. اکثریت زنانی که در حکومت سابق کار می‌کردند، خانه‌نشین شده‌اند. محدودیت‌هایی هم بر گشت‌وگذار و سفر زنان وضع شده است که چنین امری در جهان جای ندارد.

افراد طالبان به دادگاه‌های صحرایی و کشتار نظامیان سابق نیز متهم شده‌اند، اما آن‌ها این اتهامات را رد کرده و می‌گویند اکثر این قتل‌ها بنابر دشمنی‌های شخصی صورت گرفته است.

این در حالی مطرح می‌شود که پیش‌تر مارتین گریفیتس، معاون دبیرکل سازمان ملل به تاریخ ۲۹ اگست، از کشور‌های جهان خواست تا کمک‌های انکشافی را بار دیگر برای افغانستان از سربگیرند، زیرا این کشور با بحران بشری و اقتصادی جدی مواجه است.

سازمان ملل: وضعیت کنونی افغانستان فراتر از بحران انسانی است

شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد زنان افغانستان نشست اضطراری برگزار می‌کند

شورای امنیت سازمان ملل وضعیت حقوق بشری افغانستان را بررسی می‌کند

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x