صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

دانشجویان: حذف واژه «دانشگاه» دشمنی آشکار با اقوام غیرپشتون است

دانشجویان دانشگاه بلخ، در واکنش به حذف واژه «دانشگاه» از تابلوی این دانشگاه می‌گویند که با حذف این واژه، زبان فارسی حذف نخواهد شد. به گفته این دانشجویان، زبان فارسی با نام‌های بزرگی چون؛ مولانا و حافظ گره خورده و آن‌ها حذف نمی‌شوند.

جهان عارفی، بلخ

دانشجویان دانشگاه بلخ، در واکنش به حذف واژه «دانشگاه» از تابلوی این دانشگاه می‌گویند که با حذف این واژه، زبان فارسی حذف نخواهد شد. به گفته این دانشجویان، زبان فارسی با نام‌های بزرگی چون؛ مولانا و حافظ گره خورده و آن‌ها حذف نمی‌شوند.

پیک‌آفتاب: احمد (نام مستعار) از دانشجویان دانشگاه بلخ است و می‌گوید که فارسی‌ستیزی محدود به دوران طالبان نیست. به گفته احمد، پیش از این نیز برخی تلاش‌ها علیه زبان فارسی از آدرس‌های ظاهراً فرهنگی حکومت‌های دوران دموکراسی نیز صورت می‌گرفت. احمد به خبرگزاری پیک‌آفتاب گفت: “گرچند فارسی‌ستیزی در بلخ از آوان جمهوری در مکان‌های فرهنگی دامن‌زده می‌شد، ولی این بار طالبان به گونه رسمی اقدام به حذف فارسی کرده و اقوام فارسی‌زبان را نادیده گرفته‌اند. دشمنی با زبان فارسی ناممکن است، زیرا حذف زبان فارسی به معنای حذف اقوام گوناگون کشور می‌باشد که این کار ناممکن است.”

مرسل (نام مستعار) دانشجوی دیگر بلخی است. او اقدام طالبان را دشمنی آشکار با شهروندان فارسی زبان خواند. به گفته مرسل، طالبان ادعا می‌کنند که با زبان‌های بیگانه مشکل دارند، اما زبان انگلیسی که زبان غربی است، در تابلوهای دانشگاه بلخ آورده شده است. مرسل به خبرگزاری پیک‌آفتاب گفت: “طالبان حتا از زبان انگلیسی کار گرفتند، ولی زبان فارسی را حذف کردند؛ این کار طالبان به گونه‌ آشکار، دشمنی با پارسی‌گویان است. طالبان به قولِ خودشان که امریکا و غرب را کشورهای کفری می‌دانند، از زبان آن‌ها «انگلیسی»  استفاده کردند، ولی فارسی را نادیده گرفتند؛ فارسی‌ستیزی به معنای این است که اقوامِ غیرِپشتون حق زندگی زیر حاکمیت طلبان را ندارند.”

حکیم مهمند، دانشجوی پشتوزبان دانشگاه بلخ است، اما این اقدام طالبان را دامن‌زدن به تعصبات زبانی می‌داند که هم‌بستگی ملی در افغانستان را با چالش مواجه خواهد کرد. مهمند به خبرگزاری پیک‌آفتاب گفت: “حذف واژه فارسی «دانشگاه» در مکانی که بیش از هشتاد فیصد باشندگان‌اش فارسی‌زبان هستند، دامن‌زدن به تعصبات زبانی است و به وحدت ملی لطمه وارد می‌کند. نادیده گرفتن اقوام، خلاف شریعت است. طالبان به واژه «دانشگاه» چسپیده‌اند، ولی در داخل دانشگاه مشکل‌های بیش‌تر از این وجود دارد. طالبان به جای فرهنگ‌کُشی باید مشکل‌ها را حل کنند. نادیده گرفتن فارسی‌زبانان منجر به تنش‌ها می‌شود. فارسی‌ستیزی طالبان، عواقب ناگوار در پی خواهد داشت.”

همتا (نام مستعار) حذف واژگان فارسی را به معنای حذف اقوام بزرگ کشور می‌داند که به باور او، امکان‌پذیر نیست. همتا به خبرگزاری پیک‌آفتاب می‌گوید: “حذف واژه دانشگاه، به معنای حذف اقوام بزرگ کشور می‌باشد. مگر طالبان می‌توانند ملیت‌ها را حذف کنند؟ تاریخ نشان داده است که زبان و ملیت‌ از بین بردنی نیست. طالبان مگر می‌توانند زبان مولانا و حافظ را حذف کنند؟ اگر طالبان واژه دانشگاه را بیرون‌مرزی‌ می‌دانند، خود امارت نیز واژه بیگانه و عربی است. طالبان نباید نسبت به اقوام اصلی کشور به دیده‌ای دیگری بنگرند.”

چند روز پیش طالبان در ولایت بلخ تابلوی قبلی دانشگاه این ولایت را پایین کشید. در تابلوی جدید که روی دروازه دانشگاه بلخ نصب شده، واژه دانشگاه از آن حذف شده و به جای آن از کلمه پشتوی پوهنتون استفاده شده است. طالبان هم‌چنین واژه دانشکده را از تابلوی دانشکده طبی دانشگاه بلخ پاک کرده‌اند. این اقدام طالبان واکنش‌های گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی را به هم‌راه داشته و منتقدان طالبان را به تبعیض فرهنگی و زبانی متهم کرده‌اند. وزارت تحصیلات عالی طالبان اما، این اقدام را مطابق قانون خوانده و منتقدین را منفی‌گرا و مغرض خوانده است.

طالبان: حذف «دانشگاه» از تابلوی دانشگاه بلخ، مطابق قانون است

“به جای خبرنگاری آنلاین، به ما حجاب زنان درس داده می‌شود”

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x