صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

افغانستان در میان 96 کشوری قرار گرفت که شفافیت مالی ندارد

وزارت خارجه امریکا با نشر گزارش سالانه شفافیت گفته است که افغانستان در میان 96 کشوری قرار دارد که از شفافیت مالی و بودجه‌ای برخوردار نیستند.

وزارت خارجه امریکا با نشر گزارش سالانه شفافیت گفته است که افغانستان در میان 96 کشوری قرار دارد که از شفافیت مالی و بودجه‌ای برخوردار نیستند.

پیک‌آفتاب: این ارزیابی در مورد 141 کشور صورت گرفته است که از این میان، 72 کشور حداقل نیازمندی‌های شفافیت مالی خود را تکمیل کرده‌اند.

در گزارش وزارت خارجه امریکا چنین آمده است: “از ماه اگست سال 2021 به این طرف، هیچ یک از نهادها کاری را انجام نداده است که اطمینان حاصل شود، افغانستان از لحاظ شفافیت مالی کم‌ازکم نیازمندی‌ها را تکمیل کرده باشد، هیچ اداره در یک زمان مناسب پیشنهاد بودجه اجرایوی یا گزارش پایان سال خود را منتشر نکرده است.”

در این خصوص آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا با نشر توییتی گفته است: “امروز ما گزارش شفافیت مالی 2022، را منتشر کردیم. شفافیت مالی از پایداری اقتصادی حمایت می‌کند و به شهروندان کمک می‌کند تا دولت‌ها را پاسخگو نگه‌دارند. ما از همه دولت‌ها می‌خواهیم که شفافیت مالی را تقویت کنند تا آن‌ها و شهروندان‌شان بتوانند از نظر اجتماعی و اقتصادی شکوفا شوند”.

در این گزارش به حکومت طالبان اصطلاح «حکومت موقت نام‌نهاد» استفاده شده است و تاکید شده که این حکومت در مورد بودجه نظامی و خدمات استخباراتی، به مردم عام معلومات نداده است.

این گزارش افزوده است که طالبان در مورد قراردادهای استخراج معادن با شرکت‌ها و کشورهای قرارداد کننده نیز معلومات را در دسترس مردم قرار نداده‌اند.

در این گزارش به طالبان توصیه شده است که در مورد جمع‌آوری عواید حقیقی، مصارف بودجه باید اسناد و معلومات را به وقت زمان آن منتشر کنند.

اما طالبان می‌گویند که مجبور نیستند به امریکا در مورد شفافیت وضاحت دهند. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در صحبت با رسانه‌ها می‌گوید حکومت آنان به اساس یک راه‌کار منظم، مصارف بودجه حکومت و عواید آن‌را سنجش می‌کند.

او در این خصوص گفته است: “امارت اسلامی برای مصارف بودجه، میکانیزم‌های قوی دارد که در 20 سال گذشته، با حضور امریکا در این‌جا وجود نداشت. در مورد قراردادهای استخراج معادن، همه معلومات در وب‌سایت وزارت معادن و پترولیم نشرمی‌شود، اگر در این مورد کسی معلومات ندارد، مشکل خود آن‌هاست”.

امریکا در۲۰ سال گذشته و نیز پس از حاکمیت دوباره طالبان، از بزرگ‌ترین کشورهای کمک‌کننده جهان به افغانستان است.

از سوی دیگر، برخی از آگاهان امور اقتصادی به این باور اند که طالبان تاکنون برای شفافیت قوانین، راه‌کارها و نهادهای نظارت‌کننده ندارند.

این در حالی مطرح می‌شود که پیش از این حکومت مخلوع افغانستان نیز چندین بار به اساس گزارش سازمان‌ها و نهادهای مختلف، در ردیف کشورهایی قرار گرفته بود که فساد اداری در آن بیش‌تر بود، اما اخیراً برخی نهادهای نظارت‌کننده داخلی و خارجی، فعالیت خود را آغاز کرده بودند که از مصارف و مقدار بودجه حکومت نظارت می‌کردند که اداره دولتی تفتیش، یکی از آن‌ها به شمار می‌رفت.

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x