صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

استیفانی گلنسکی: طالبان مرا تهدید کرده و گفتند منابع‌ام را فاش کنم

اسیتفانی گلنسکی، یک خبرنگار خارجی ادعا می‌کند که از سوی مقامات طالبان در افغانستان به خاطر فعالیت رسانه‌ای خود تهدید شده است.

اسیتفانی گلنسکی، یک خبرنگار خارجی ادعا می‌کند که از سوی مقامات طالبان در افغانستان به خاطر فعالیت رسانه‌ای خود تهدید شده است.

پیک‌آفتاب: استیفانی گلنسکی با مجله فارن پالیسی، روزنامه گاردین و دیگر رسانه‌های معتبر غربی به حیث خبرنگار وعکاس کار می‌کند.

گلنسکی تقریباً 4.5 سال را درافغانستان سپری کرده و از مناطق مختلف این کشور خبر تهیه کرده است. این خبرنگار آزاد روز گذشته 10 اکتبر، در رشته توییتی ادعا کرد که در یک مکالمه تلفنی از سوی مقامات طالبان، به شدت تهدید شده است.

او روز گذشته 10 اکتبر، در رشته توییتی نگاشته است: “من چهار سال در افغانستان زندگی و کار کردم. من به اکثر ولایت‌ها سفر کردم. دوستانی پیدا کردم؛ زبان را یاد گرفتم. در حال حاضر، من نمی‌توانم برگردم. دلیل‌اش این‌جاست. در طول سال‌های گذشته، مجلاتی که در افغانستان کار می‌کردند تا حد زیادی آزادانه فعالیت می‌کردند. این به شدت تغییر کرده است”.

وی توضیح نداده که از سوی کدام مقام طالبان با وی تماس گرفته شده است، ولی می‌گوید که از وی درباره منابع گزارش‌ها، مناطق، مردم و مسائل دیگر معلومات خواسته‌اند.

گلنسکی نوشته است که وی در پاسخ گفت که منابع خود را هرگز افشا نمی‌کند و در برابر شفافیت کار خود، تن به معامله نمی‌دهد.

وی می‌افزاید که آخرین بار در ماه جولای، در افغانستان بود و درباره نزاع درونی طالبان در مورد تجارت زغال‌سنگ و فعالیت طالبان پاکستانی در ولسوالی برمل ولایت پکتیکا گزارش داده بود.

وی می‌افزاید که مقامات طالبان او را تهدید کردند که ویزای وی را لغو خواهند کرد و او دیگر نخواهد توانست به افغانستان برگردد.

در پیوند به این مسئله؛ هدربار، مسئول بخش زنان سازمان دیده‌بان حقوق بشر در توییتی گفته است: “به طور فزاینده‌ای آشکار شده است که طالبان به وحشیانه‌ترین روش‌ها آزادی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران افغانستان را تا حد زیادی از بین برده‌اند، اکنون بر بستن روزنامه‌های خارجی نیز متمرکز شده‌اند. بسیار متاسفم، اما از شنیدن آن تعجب نمی‌کنم”.

استیفانی گلنسکی گفته است که وی باور دارد که شریک ساختن معلومات منابع با مقامات طالبان، پی‌آمدهای خطرناک خواهد داشت. او ادعا می‌کند که طالبان برخی خبرنگاران را به خاطر گزارش‌دهی لت‌وکوب کرده‌اند.

از سوی دیگر؛ ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان با رد ادعای استیفانی گلنسکی به رادیو آزادی گفته است که خبرنگاران خارجی آزادانه به افغانستان رفت‌وآمد می‌کنند.

او در این خصوص تصریح کرده است: “این گپ را ما با شدت رد می‌کنیم، چون این‌جا روزمره ده‌ها خبرنگار به افغانستان می‌آیند. به ولایت‌های مختلف آزادانه سفر کرده و گزارش تهیه می‌کنند. هیچ نوع محدودیت ندارند. متاسفانه برخی افراد از خارج به نام خبرنگار می‌آیند و در این‌جا اسناد قانونی ارائه کرده نمی‌توانند و یا اسناد آن‌ها جعلی ثابت می‌شود. پس ما برای آن‌ها اجازه نمی‌دهیم چون آمدن وهویت آن‌ها مشکوک می‌باشد.”

قبل از این نیز طالبان متهم بودند که با خشونت علیه خبرنگاران برخورد کرده‌اند. یکی از این خبرنگاران، «لین اودانیل» که چندین سال از افغانستان گزارش تهیه می‌کرد، در ماه جولای گذشته برای مدت کوتاهی زیر نظارت و تحقیق قرار گرفت.

وی بعد از خروج از افغانستان گفت که طالبان او را مجبور کردند که به خاطر نشر برخی گزارش‌های خود معذرت بخواهد، در غیر آن زندانی خواهد شد.

خبرها حاکی از آن است که طالبان در جریان یک‌سال حاکمیت خود، ۳۴ خبرنگار را زندانی کرده‌اند. از این جمله برخی خبرنگاران ادعا کرده‌اند که هنگام بازداشت و توقیف، مورد آزار و اذیت نیز قرار گرفته‌اند.

ثبت 21 مورد خشونت علیه خبرنگاران در ماه مارچ

این در حالی مطرح می‌شود که پیش‌تر سازمان گزارش‌گران بدون مرز، دخالت‌های طالبان در کارهای رسانه‌ها را نقض آزادی بیان خوانده و گفته بود که این دخالت‌ها، ناقض قانون رسانه‌های همگانی افغانستان است. طالبان اما گفته بودند که به آزادی رسانه‌ها متعهد اند.

گزارشگران بدون مرز: بازداشت‌های خودسرانه خبرنگاران افغانستان نقض آزادی بیان است

ثبت 21 مورد خشونت علیه خبرنگاران در ماه مارچ

ثبت 30 مورد خشونت علیه خبرنگاران پس از به قدرت رسیدن طالبان در کشور

خواست شبکه هم‌بستگی رسانه‌های جنوب آسیا مبنی بر حمایت جهانی از رسانه‌های افغانستان

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x