صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

ریچارد بنت: حقوق زنان و دختران در افغانستان عقب‌گرد تاریخی داشته است

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه سازمان ملل برای حقوق بشر افغانستان می‌گوید که پس‌رفت کنونی حقوق زنان و دختران افغانستانی، شاید در تاریخ این کشور بی‌سابقه باشد.

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه سازمان ملل برای حقوق بشر افغانستان می‌گوید که پس‌رفت کنونی حقوق زنان و دختران افغانستانی، شاید در تاریخ این کشور بی‌سابقه باشد.

پیک‌آفتاب: ریچارد بنت روز گذشته 26 اکتبر، در نشستی در سازمان ملل گفت که در مقایسه با دست‌آورد‌های ۲۰ سال گذشته، این پس‌رفت بزرگ‌تر از پس‌رفت‌هایی است که زنان و دختران افغانستانی در سال ۱۹۹۶، آن‌را تجربه کردند.

او گفت که علاوه بر این‌که مکتب‌های متوسطه و لیسه دختران از ۴۰۱ روز به این‌سو مسدود باقی مانده، زنان افغانستانی به گونه گسترده از دسترسی به کار و زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی محروم شده؛ اقداماتی که هدف آن نامرئی ساختن زنان از جامعه است.

ریچارد بنت افزوده است که حقوق بنیادی و آزادی‌های زنان مرحله به مرحله با دستور‌های امارت اسلامی از آنان گرفته شده و افغانستان به بدترین کشور برای زنان مبدل شده است.

از سوی دیگر، بنت که در ماه‌های می و اکتبر، دو بار از افغانستان دیدن کرده است، گفت که وضعیت حقوق بشری اقلیت‌ها، به شمول هزاره‌ها، صوفی‌ها، سیک‌ها و هندو‌ها، سرکوبی آزادی رسانه‌ها، بحران بشری، معافیت از مجازات و عدم حساب‌دهی، از سایر موضوعاتی است که وضعیت بد حقوق بشری را در افغانستان نشان می‌دهد.

با آن هم او گفت در حالی که نشانه‌های اندکی از تغییرات مثبت در افغانستان مشاهده می‌شود، پس‌رفت در سایر ساحات آن‌قدر زیاد است که بر این پیش‌رفت‌ها سنگینی می‌کند. او در مورد پیش‌رفت‌های به میان آمده معلومات ارایه نکرد، اما امارت اسلامی همواره ادعا می‌کنند که امنیت را در این کشور تامین کرده‌اند.

گزارش‌گر ویژه سازمان ملل گفت که درگیری‌ها میان امارت اسلامی و گروه‌های مسلح مخالف آن در پنجشیر، بغلان، کاپیسا، تخار و بدخشان ادامه دارد و گزارش‌های معتبر متعدد از کشتار‌های فراقضایی اسیران در این کشور به تخطی‌های جدی حقوق بشری بین‌المللی و قوانین بشری اشاره می‌کند.

بنت گفت که حتا غیرنظامیان در پنجشیر، جایی‌که او از آن بازدید کرده است، به بهانه این که از متحدین جبهه مقاومت‌اند مورد بازجویی قرار می‌گیرند، خانه‌‌های آنان تلاشی می‌شود و به گونه خودسر بازداشت، شکنجه و ناپدید می‌شوند.

این گزارش‌گر سازمان ملل افزوده است، در حالی‌که امارت اسلامی این اتهامات را رد می‌کنند، “من معتقدم که به معکوس کردن سیاست‌ها و به تحقیقات مستقل در این خصوص نیاز است”. او هم‌چنان گفت که در افغانستان به روند همه‌جانبه عدالت انتقالی نیز ضرورت است.

این مقام سازمان ملل هم‌چنان نگرانی‌اش را از کشتار هدف‌مند منسوبین امنیتی و دفاعی پیشین افغانستان با وجود اعلام عفو توسط رهبر امارت اسلامی، اظهار کرد. او از امارت اسلامی خواست تا دستور عفو را عملی کنند و آنانی را مورد پیگرد قرار دهند که در کشتن و ناپدید کردن منسوبین امنیتی و مقامات پیشین دست دارند.

گزارش‌گر سازمان ملل هم‌چنان گفت که از ماه می بدین سو، آزادی مطبوعات بیش‌تر از گذشته کاهش یافته و هیچ جایی برای مخالفت و انتقاد از مقامات امارت اسلامی وجود ندارد.

او هم‌چنان گفته است که گزارش‌دهی تحقیقی یا پوشش ساحات جنگ‌زده به گونه جدی محدود شده است و امارت اسلامی به خبرنگاران اجازه نمی‌دهند از محلات واقعه یا شفاخانه‌ها در جریان همچو حوادث گزارش تهیه کنند.

بنت از امارت اسلامی خواست تا آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات را ترویج کرده و محیط امن و عاری از انتقام‌جویی را برای رسانه‌های مسلکی ایجاد کنند.

این در حالی مطرح می‌شود که پیش‌تر گزارش‌گر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان گفته بود که افغانستانی‌ها در یک بحران حقوق بشری گیرمانده‌اند که جهان در رسیدگی به آن ناتوان است و ناکام به نظر می‌رسد.

ریچارد بنت: جهان برای حل بحران انسانی در افغانستان ناکام است

ریچارد بنت: ظلم به گونه تکراری در افغانستان انجام می‌شود

ریچارد بنت: مکتب‌ها نباید به روی دختران یک روز دیگر هم بسته بماند

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x