صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

نی: 96 درصد خبرنگاران زن بی‌کار شدند/ مقام های مسوول و نهادهای ملی و بین‌المللی از فروپاشی رسانه‌ها جلوگیری کنند

نی یا نهاد حمایت کننده رسانه‌های آزاد افغانستان می‌گوید که با سقوط دولت پیشین و روی کار آمدن حکومت سرپرست در افغانستان، 96 درصد زنان در رسانه‌ها بی‌کار شدند و در عین حال بیشتر رسانه‌ها به سقوط مواجه شدند. نی می‌گوید که با ادامه‌ی این روند، احتمال خطر فروپاشی اکثر رسانه‌ها در افغانستان وجود دارد اما از نهادهای ملی و بین‌المللی خواهان جلوگیری این فروپاشی شده است.

علی اکبر احمدی

پیک‌آفتاب: ظریف کریمی، سرپرست دفتر نی(نهاد حمایت کننده رسانه‌های آزاد افغانستان) نسبت به وضعیت آزادی بیان و رسانه‌ها در افغانستان ابراز نگرانی نموده خواهان توجه بیشتر به وضعیت رسانه‌ها در افغانستان گردید.

کریمی در گفت‌وگو با خبرگزاری پیک آفتاب گفت که بر اساس سروی که در زمان حکومت پیشین (جمهوریت) از سوی نی صورت گرفته بود 11 هزارو 858 خبرنگار و کارمند رسانه‌یی به شمول مردان و زنان شامل کار در رسانه‌ها بودند که 7 هزارو 746 تن آنان تنها خبرنگاران بودند و از این میان 2 هزارو 138 تن شان را زنان تشکیل می‌داد.

ظریف کریمی افزود که پس از تحولات سیاسی در کشور، حالا تنها نزدیک به یک هزارو 500 مرد و کمتر از 200 زن خبرنگار در تمام رسانه‌های کشور فعالیت دارند.

به گفته‌ای او، در زمان جمهوریت 5صدو 26 رسانه در کشور فعالیت داشتند که 307 شبکه رادیویی، 150 تلویزیون، 36 رسانه چاپی، و بیش از 30 رسانه انترنتی به شمول ویب‌سایت‌ها بودند اما حالا 170 رادیو، 77 تلویزیون، نزدیک به 15 رسانه انترنتی فعالیت دارند که این فعالیت آنان نیز از لحاظ کمیت و کیفیت قابل مقایسه با زمان پیش از تحولات سیاسی در کشور نمی‌باشد.

سرپرست دفتر نی هم‌چنان افزود که با سقوط دولت پیشین، تعداد زیادی از خبرنگاران کشور را ترک کرده به کشورهای دیگر پناهنده شده اند اما در حال حاضر نیز بیش از یک هزارو 500 خبرنگار که در کشورهای چون ایران، پاکستان، هند، ترکیه، تاجیکستان و سایر کشورها منتظر قبولی به کشورهای دیگر هستند، و در وضعیت بد اقتصادی و روحی دچار اند و حتا تعدادی مجبور شدند تا عضوی از اعضای بدن شان را به فروش بگذارند.

کریمی وضعیت جاری در کشور را برای رسانه‌ها و خبرنگاران نگران کننده عنوان نموده گفت که اگر تا سال آینده وضعیت این‌گونه ادامه یابد، شمار دیگری از رسانه‌ها نیز فعالیت شان را متوقف خواهند کرد.

سرپرست دفتر نی می‌گوید که برخی از مقام‌های محلی در ولایت‌ها و نیز سایر ادارات به شمول امر به معروف، تلاش می‌کنند تا دست به سانسور کار خبرنگاران بزنند و از بیشتر ولایت‌ها نیز شکایت‌های به این دفتر رسیده که ادارات محلی به خبرنگاران هدایت داده تا خبرهای را که نشر می‌کنند نخست از زیرنظر مسوولان اطلاعات و فرهنگ بگذرد، سپس بدست نشر بسپارند.

در تازه‌ترین مورد دی‌روز نی در اعلامیه‌ای گفته که حکومت محلی ولایت هلمند برای خبرنگاران آن ولایت تاکید نموده که پس از این از آنان در گزارش‌های شان عکس و ویدیو نگیرند.

از سوی هم شماری از خبرنگاران و مسوولان رسانه‌ها در کشور نسبت به غیرفعال شدن برخی از رسانه‌ها و قیودات وضع شده بر کار آنان، ابراز نگرانی کردند.

رحمت الله، یک تن از خبرنگاران در گفت‌وگو به پیک آفتاب خواهان توجه و پاسخ‎گویی امارت اسلامی به خواست‌ها و مشکلات خبرنگاران گردید.

در همین حال اما مفتی عبدالمتین قانع، سخن‌گوی وزارت اطلاعات و فرهنگ به خبرگزاری پیک آفتاب گفت که امارت اسلامی افغانستان به خصوص وزارت اطلاعات و فرهنگ مسوول است و همیشه اعلام نموده که با درنظرداشت ارزش‌ها و منافع ملی کشور، از رسانه‌های همگانی حمایت نموده و در آینده نیز حمایت می‌کند.

سخن‌گوی وزارت اطلاعات و فرهنگ هم‌چنان بیان کرد که این وزارت در بخش آموزش و سایر مشکلات خبرنگاران گام‌های موثری برداشته و اکنون نیز در نظر دارد که چالش‌های اقتصادی را حل نماید تا در آینده دروازه هیچ رسانه‌ای به دلیل مشکلات مالی بسته نشود و در عین حال هیچ خبرنگار کشور را ترک نکند.

این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که به تازگی یوناما یا دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، نسبت به وضعیت بد رسانه‌ها در این کشور ابراز نگرانی کرده است اما امارت اسلامی با رد این ادعا می‌گوید که در حال حاضر 270 رسانه داخلی و 14 شبکه خبری خارجی در کشور فعالیت دارند و هیچ مشکلی در برابر کار رسانه‌ها وجود ندارد.

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x