دادگاه جزایی بینالمللی: درباره جنایات جنگی در افغانستان تحقیق میکنیم
قاضیان دادگاه جزایی بینالمللی فیصله کردند که تحقیقات در مورد افغانستان میتواند ادامه یابد، زیرا به گفته این دادگاه، کابل «تحقیقات دقیق و واقعی» را در مورد جنایات ادعا شده انجام نمیدهد.
قاضیان دادگاه جزایی بینالمللی فیصله کردند که تحقیقات در مورد افغانستان میتواند ادامه یابد، زیرا به گفته این دادگاه، کابل «تحقیقات دقیق و واقعی» را در مورد جنایات ادعا شده انجام نمیدهد.
پیکآفتاب: قضایای مربوط به افغانستان توسط دادستان کریم خان، به پیش برده میشود. با گذشت بیش از یک سال از فروپاشی حکومت پیشین، او از قاضیان خواست که اجازه تحقیقات را بدهند و هشدار داد که جنایات هنوز در افغانستان ادامه دارد.
در ماه سپتمبر سال گذشته، کریم خان اعلام کرد که میخواهد تحقیقاتی را در مورد جنایات منسوب به امارت اسلامی و جناح خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) آغاز کند.
وی گفت که دادستانها تحقیقات در مورد جنایات منسوب به نیروهای امریکایی و سربازان دولت پیشین افغانستان را از اولویت خارج خواهند کرد. او از این بابت مورد انتقاد قرار گرفت.
با این حال، قاضیان اصرار داشتند که حکم فعلی شامل تحقیق در مورد تمام جرایم ادعا شده براساس درخواست ارائه شده در سال ۲۰۱۷ شود.
در آن درخواست، از طالبان، نیروهای دولت پیشین افغانستان و سربازان امریکایی، به عنوان گروههای احتمالی که در جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت دست دارند، نام برده شده است. در آن زمان از شاخه خراسان داعش نام برده نشده بود.
با این حال، براساس گزارش سالانه دادگاه جزایی بینالمللی که روز گذشته ۳۱ اکتبر، توسط قاضی پیوتر هوفمانسکی، رئیس دادگاه مذکور ارائه شد، خاطرنشان شد که تحقیقات درمورد جنایات منسوب به امارت اسلامی و شاخه خراسان گروه دولت اسلامی، متمرکز خواهد بود.
قاضی پیوتر هفمانسکی در سخنرانی خود تاکید کرد که دولتها باید در بازداشت مرتکبین مظنون جنایات جنگی و اقدامات مربوط همکاری کامل کنند.
او گفت که دادگاه جزایی بینالمللی نمیتواند معافیت جنایتکاران را تحمل کند: “دادگاه جزایی بینالمللی اینجاست که بماند. مبارزه در برابر معافیت به یک سطح برگشت ناپذیری رسیده است. این یک کار بسیار چالشبرانگیز است و ما نمیتوانیم عقبنشینی کنیم. ما ممکن است ازهدف محو معافیت فاصله داشته باشیم، اما میتوانیم هر روز با عمل خود نشان دهیم که معافیت را تحمل نمیکنیم.”
دادگاه جزایی بینالمللی که در سال ۲۰۰۲ تاسیس شده و به بررسی جنایات جنگی در کشورهایی میپردازد که توانایی یا تمایلی برای تحقیق ندارند.
این اولین دادگاهی است که به جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی رسیدگی میکند.
قاضیهای دادگاه جزایی بینالمللی در حکم روز دوشنبه خود گفتند که همکاری امارت اسلامی با آنها در تحقیقات، غیرممکن به نظر میرسد، زیرا هر بار که از کابل درخواست اطلاعات اضافی شده، پاسخی دریافت نکردهاند.
در ماه جولای، نمایندگی سازمان ملل در افغانستان اعلام کرد که پس از فروپاشی حکومت پیشین، امارت اسلامی به قتلهای غیرقانونی، آزار و اذیت، بازداشتهای خودسرانه و مجازات غیرانسانی متهم شدهاند.
در آن زمان امارت اسلامی به شدت واکنش نشان داد و اتهامات وارده را رد کرد.
از سرگیری تحقیقات توسط دادگاه جزایی بینالمللی، مورد استقبال سازمان عفو بینالملل قرار گرفته است.
آغاز مجدد تحقیقات دادگاه جزایی بینالمللی در مورد افغانستان، باید به جنایات جدی همه طرفهای درگیر، از جمله نیروهای امریکایی رسیدگی کند تا به گفته وی، عدالت در مورد حتا قدرتمندترین کشورها اجرا شود.
از امریکا انتقاد شده که از اول کار، آماده همکاری با تحقیقات نبوده است. اداره دونالد ترمپ، رئیس جمهور پیشین امریکا تحریمهایی را علیه برخی قاضیها از جمله فاتو بنسودا، رئیس سابق دادگاه جزایی بینالمللی، اعمال و داراییهای آنها را مسدود کرد.
حکومت ترامپ اقدام دادگاه بین المللی جرائم را نقض حاکمیت ملی امریکا خواند. جو بایدن، رئیس جمهور کنونی امریکا اگرچه این تحریمها را حذف کرد، اما با عملکرد دادگاه جزایی بینالمللی مخالفت کرد.
این در حالی مطرح میشود که پیشتر گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی در واکنش به نشر گزارشهایی مبنی بر ارتکاب جرایم جنگی و قتلهای خودسرانه در هلمند از سوی نظامیان بریتانیایی، خواستار بررسی این قضیه از سوی دادگاه کیفری لاهه گردیده بود.
حکمتیار: جنایت جنگی نظامیان بریتانیایی در افغانستان، توسط دادگاه لاهه بررسی شود
چین: جرایم جنگی امریکا و بریتانیا در افغانستان باید بررسی شود