انترنشنل بزنس تایمز: چین میتواند پاکستان را به سریلانکای ثانی تبدیل کند
نشریه انترنشنل بزنس تایمز میگوید که چین میتواند پاکستان را با دیپلماسی «دام قرضه» و با در اختیار گرفتن کنترل داراییهای حیاتی این کشور، به سریلانکای ثانی تبدیل کند.
نشریه انترنشنل بزنس تایمز میگوید که چین میتواند پاکستان را با دیپلماسی «دام قرضه» و با در اختیار گرفتن کنترل داراییهای حیاتی این کشور، به سریلانکای ثانی تبدیل کند.
پیکآفتاب: سریلانکا به دلیل عدم پرداخت قرضه چین، به طور رسمی بندر هامبانتوتا را برای ۹۹ سال در اختیار این کشور گذاشت.
نشریه انترنشنل بزنس تایمز (International Business Times) در یک مقالهای به قلم داکتر پانوس موردوکوتاس (Panos Mourdoukoutas) نوشته است که هفته گذشته، پاکستان از صندوق بینالمللی پول درخواست کرد تا قرضه خود را مجدداً برنامهریزی کند.
این دومین بار است که پاکستان تلاش میکند تا قرضههای دو سال گذشته خود را که بیشتر آن از بیجینگ برای عملی ساختن پروژه مشترک این دو کشور به نام سیپیک (CPEC) گرفته شده، تنظیم کند.
چین از طریق این پروژه میخواهد پاکستان را به یک دهلیز بین غرب چین و اقیانوس هند تبدیل و در نهایت راهی جایگزین برای عرضه نفت خاورمیانه و منابع طبیعی افریقا باز کند.
برای رسیدن به این هدف، بیجینگ به اسلامآباد در ساخت دهلیز اقتصادی چین و پاکستان به نام سیپیک کمک کرده است که یک جاده عظیم از غرب چین به اقیانوس هند است.
این پروژه به نفع پاکستان نیز هست و به این کشور کمک میکند تا به یک اقتصاد در حال ظهور تبدیل شود و مشاغل یا کارهای بسیار مورد نیاز را ایجاد کند.
به نوشته نشریه انترنشنل بزنس تایمز، مشارکت فعال چین در این پروژه به پاکستان نیز آسیب میرساند، چون شرکتهای دولتی هر دو طرف در این پروژه مشارکت دارند و این فساد را در پاکستان بدتر کرده و هزینه پروژه را افزایش میدهد.
این نشریه به عنوان مثال نوشته است که در سال ۲۰۱۴، ارزش اولیه این پروژه ۴۶ میلیارد دالر بود، اما در سال ۲۰۱۹، به ۶۲ میلیارد دالر رسید. این باعث میشود که پاکستان بیشتر قرضدار بانکهای دولتی چین شود که این پروژه را تامین میکنند. نشریه بزنس تایمز گفته است که قرضه خارجی پاکستان اندکی پس از شروع ساخت پروژه سیپیک افزایش یافته است.
براساس گزارش تجارت اقتصادی، پاکستان در سال جاری ۴.۶ درصد کسری حساب جاری تولید ناخالص داخلی را ثبت کرد که در نتیجه قرضه خارجی کشور در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲، به ۱۳۰۱۹۲ میلیون دالر افزایش یافت و این رقم در سه ماهه اول سال جاری ۱۲۸۹۲۰ میلیون دالر بود.
علاوه بر این، ذخایر ارز خارجی پاکستان و جریان سرمایه خارجی در این کشور به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. به همین دلیل است که این کشور مجبور شد هفته گذشته به صندوق بینالمللی پول متوسل شود.
با این حال، پروژه سیپیک که هنوز به پایان نرسیده و هزینه تکمیل آن همچنان در حال افزایش است، این احتمال را افزایش داده که پاکستان مجبور شود قرض خود را چندین بار قبل از پایان آن برنامهریزی کند.
نشریه انترنشنل بزنس تایمز میگوید که این مسئله سبب شده تا پاکستان به سرنوشت مشابه سریلانکا دچار شود. به نوشته این نشریه، سریلانکا نتوانست قرضه بانکهای چین را پرداخت کند و در نتیجه این کشور به طور رسمی بندر هامبانتوتا را به مدت ۹۹ سال در اختیار چین گذاشت.