صداقت، دقت و شهروند محوری در خبررسانی

تهاجم روسیه به اوکراین سبب افزایش هراس و تجدید اتحاد میان کشورها گردید

نویسنده: DAVID RISING ترجمه: رحمت الله نوروزی

یک سال تهاجم روسیه به اوکراین سبب تجدید اتحاد میان کشورها شد و میدان نبرد با مقاومت سرسخت نظامیان کی‌ف برای دسترسی روسیه به اهدافش تنگ‌تر گردیده است. اما پیامدهای دیپلماتیک جنگ هنوز در سرتاسر جهان طنین انداز و ملموس است.

این جنگ باعث افزایش نگرانی‌های قدیمی گردیده و جان تازه‌ای به پیوند اروپا و آمریکا بخشیده است.

درگیری با اوکراین که متحدان غربی به رهبری آمریکا بیشتر به پمپاژ تسلیحات و تحریم‌ها پرداخته روسیه را به چین، ایران و کوریای شمالی نزدیک‌تر نموده است.

هم‌چنین پرسش‌های زیاد و متنوعی را در مورد حاکمیت، امنیت و استفاده از قدرت نظامی ایجاد کرده است. در حالی‌که این عملیات (روسیه آن‌را عملیات ویژه می‌خواند) نگرانی‌ها درباره طرح‌های چین در مورد تایوان را نیز تشدید کرده است.

ایان لسر، معاون اندیش‌کده آلمانی مارشال فند،(vice president of the German Marshall Fund think tank)  گفت: “جنگ بر رابطه متقابل بین دیپلماسی و استفاده از زور تاکید می‌کند، به گونه‌ی که برای سال‌های متمادی کاملا یک‌سان در مورد آن فکر نمی‌نموده است.”

فومیو کیشیدا، نخست وزیر جاپان ماه گذشته در سخن‌رانی‌اش در دانش‌گاه جان هاپکینز، آمریکا گفته بود، هنگامی که نظامیان روسی در 24 فبروری به اوکراین حمله نمودند، آشکار شد که جهانی شدن و وابستگی متقابل به تنهایی نمی‌تواند به عنوان ضامن صلح و توسعه در سراسر جهان عمل کند.

کیشیدا ادامه داده است که در صورت موفقیت روسیه در اوکراین، کشورهای مانند چین را با دیدگاه‌اش در مورد نظم بین‌المللی “که از نظم ما متفاوت است و ما هرگز نمی‌توانیم آن را بپذیریم” جسورتر می‌کند.

وی متعهد شد که از عنوان ریاست کشورش در گروه هفت، سال جاری برای تقویت وحدت کشورهای هم‌فکر در برابر تهاجم روسیه استفاده کند. کیشیدا علاوه نمود: “اگر اجازه دهیم این تغییر یک‌جانبه وضعیت موجود به زور بدون چالش پیش برود، در سایر نقاط جهان از جمله در آسیا نیز اتفاق خواهد افتاد.”

با این وجود ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه بارها مدعی شده که اوکراین “بخش جدایی ناپذیر” روسیه بوده، که هرگز به “دولت واقعی” دست نیافته است. موضعی که بازتاب دهنده‌ی موضع اتخاذ شده از سوی شی جین پینگ، رییس جمهور چین در مورد تایوان را نیز نشان می‌دهد. او نیز مدعی است که این جزیره کوچک خود مختار از لحاظ تاریخی متعلق به سرزمین چین بزرگ می‌باشد.

گرچند شی جین پینگ گفته است که به‌دنبال “اتحاد مجدد و مسالمت‌آمیز این جزیره به سرزمین اصلی‌اش می‌باشد اما در غیر آن‌ صورت استفاده از زور را کنار نخواهد گذاشت.”

در حالی‌که طرح‌های چین در مورد تایوان به قبل از تهاجم روسیه بر می‌گردد، اما چین در سال‌های اخیر فشارهای خود را بیشتر از پیش بر تایوان افزایش داده است.  به‌ویژه پس از سفر نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا به تایپه، چین مانور نظامی بزرگ در دریای شرقی برگزار نموده و دست به شلیک موشک‌های بالستیک برفراز این جزیره و آب‌های جاپان در ماه اگست سال گذشته زد.

یوان گراهام، محقق موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در سنگاپور معتقد است که تهاجم چین به تایوان بسیار پیچیده‌تر از هجوم روسیه به اوکراین خواهد بود.

او افزود که “عملکرد ناتوان روسیه در میدان جنگ اوکراین باید عاملی گردد تا هر نظامی یا رهبران سیاسی در چین در مورد ماجراجویی در مقیاس جاه طلبانه‌تر با تایوان مکث نماید.”

گراهام گفته است که “جنگ اوکراین سبب گرفتن درسی شده است که گوش‌زد کند، شما به نظامیان و نیروی ذخیره بیش‌تری در صورت رخ‌داد جنگ نیاز دارید.” اما این جنگ هراس واقعی برای تایوان به بار آورده است.

تسای اینگ ون، رئیس جمهور تایوان در بیانیه‌ای در دسمبر سال گذشته که به نبرد جاری در اوکراین اشاره می‌کرد، خدمت سربازی اجباری این کشور را تمدید نمود.

با این وجود سال گذشته ناتو، برای اولین بار چین را به عنوان یک چالش استراتژیک، اما نه دشمن مستقیم، معرفی نمود. این ائتلاف در مورد جاه طلبی‌های نظامی رو به رشد چین، لفاظی‌های تقابلی و روابط نزدیک و فزاینده آن با روسیه هشدار داده بود.

وانگ ونبین، سخن‌گوی وزارت خارجه چین روز پنج‌شنبه گفت: ناتو مدعی است که یک سازمان دفاعی منطقه‌ای است، اما هم‌چنان به نفوذ در قلم‌رو سرزمین‌های دیگر، دامن زدن به درگیری‌ها، ایجاد تنش، اغراق‌آمیز، تهدیدها و تشویق به رویارویی ادامه می‌دهد.

این در حالی است که براساس ارزیابی محققان، پیش‌بینی اثرات بلندمدت جنگ بر دیپلماسی جهانی دشوار است. اما یک چیز برای روسیه مسلم است “خیلی سخت خواهد بود که از آسیب وارد شده به شهرت خود در سطوح مختلف بهبود یابد.” این یک ضربه بزرگی برای روسیه خواهد بود.

کشورهای مانند کوریای شمالی، ایران، ونزویلا و سوریه ممکن است با روسیه متحد بمانند، اما در محدوده‎ی بزرگ دیپلماسی روسیه ضربه مهلکی را در این تقابل متحمل شده است و سایر کشورها در مورد اتحاد خود با کشورهای دیگر بازنگری خواهند نمود.

منبع:

https://apnews.com/article/russia-ukraine-taiwan-nato-politics-government-4a74d1ef5377663e003688814e921326

             
     

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تماس با ما: contactus@paikaftab.com
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x