مسکو رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل شد
پیک آفتاب: ریاست دوره ای شورای امنیت در ۲۰۲۴ در حالی به روسیه بعنوان یکی از اعضای دائم این شورا رسید که جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد؛ جنگی که در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد و روسیه در پی نادیده گرفتن دغدغههای […]
پیک آفتاب:
ریاست دوره ای شورای امنیت در ۲۰۲۴ در حالی به روسیه بعنوان یکی از اعضای دائم این شورا رسید که جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد؛ جنگی که در پی بیتوجهی غرب نسبت به نگرانیهای امنیتی مسکو و گسترش نیروهای ناتو تا نزدیکی مرزهای روسیه کلید خورد و روسیه در پی نادیده گرفتن دغدغههای امنیتی خود از سوی غرب و به ویژه آمریکا به اوکراین حمله کرد.
شورای امنیت سازمان ملل ۱۵ عضو دارد که ۵ عضو آن یعنی آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین دائمی و ۱۰ عضو دیگر غیر دائمی هستند و ریاست شورای امنیت دوره ای و طول مدت آن، یک ماه است و رئیس هیات نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته میشود.
در این مدت کشورهای عضو ناتو از جمله آمریکا با کنار گذاشتن گزینه دیپلماتیک برای برقراری صلح، با حمایتهای هنگفت نظامی از اوکراین به تداوم این جنگ افروزی کمک کرده و با کمک تجهیزات سلاحهای پیشرفتهتر و سنگین نظامی به آمریکا، آشکارا سیاست تحریک کرملین را دنبال میکنند.
اعضای ناتو در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین ، تحریمهای زیادی را علیه روسیه اعمال و میلیاردها دالر تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند. با وجود تحریمهای بیسابقه و تلاشهای غرب برای انزوای روسیه، کرملین توانسته اقتصاد خود را در شرایط جنگ پا بر جا نگه دارد.
۱۰ عضو غیر دائم شورای امنیت را مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به مشارکت اعضای این سازمان در حفظ صلح و امنیت بین الملل و دیگر اهداف سازمان و همچنین بر مبنای توزیع عادلانه جغرافیایی انتخاب می کند.
در واقع، ۱۰ عضو انتخابی شورای امنیت توسط مجمع عمومی برای یک دوره دو ساله که از اول جنوری شروع و انتخاب میشوند. عضوی که خارج میشود بلافاصله قابل تجدید انتخاب نخواهد بود.
هر سال، مجمع عمومی، پنج عضو جدید را انتخاب و جایگزین اعضای قدیمیتری که دوره عضویتشان در ۳۱ دسامبر پایان مییابد، میسازد.
مجمع عمومی سازمان ملل امسال، کشورهای پاکستان، پاناما، سومالی، یونان و دانمارک را بعنوان ۵ عضو جدید غیردائم شورای امنیت این نهاد بین المللی برای یک دوره دو ساله انتخاب کرد و کشورهای پاکستان، پاناما، یونان، دانمارک و سومالی اعضای جدید غیردائم شورای امنیت سازمان ملل هستند که دوره دو ساله فعالیت آنها از اول ژانویه سال آینده میلادی (۲۰۲۵ ) شروع خواهد شد.
پنج عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه، چین، آمریکا، انگلیس و فرانسه می شوند که دارای حق وتو در این شورا هستند. وظیفه اصلی این شورا حفظ صلح و امنیت بینالملل است که با یکجانبهگرایی برخی از این اعضا، از ماموریت اصلی خود دور شده و در موارد متعددی ناکارآمد بوده است.